“Je hebt niet alleen geheugenproblemen. Daar valt tot op zekere hoogte mee te leven. Maar je verliest je vermogen om initiatief te nemen, je voelt je vaak rot en depressief. Dat is een stuk moeilijker.

Men moet leren om hulp te vragen om daarmee om te gaan.” Deze woorden uit de mond van een oudere met dementie zijn veelbetekenend.
Na het succes van het eerste  praatcafé dementie in februari volgt nu de officiële opening van het inloophuis dementie in Heist-op-den-Berg.
 
De opening vindt plaats op maandag 2 mei 2011 in het lokaal dienstencentrum De Pit, Boonmarkt 27, 2220 Heist-op-den-Berg om 14 uur.  Het inloophuis dementie  kadert in het project ‘dementievriendelijke gemeente’ Heist.
 
 
Advies en activiteiten gericht op dementie
In Heist-op-den-Berg wordt een nieuw centrum voor advies en activiteiten opgericht voor mensen met dementie en hun naasten. Het idee was een plaats te creëren met een lage drempel, waar men zowel informatie en advies kan krijgen, gecombineerd met een ontmoetingsplaats en activiteitencentrum. Dit centrum wil mensen met dementie overdag een thuis bieden, waar ze mogen zijn wie ze zijn. Niet hun gebrek of ziekte staat voorop, maar hun vermogen.
 
Hoe
Mensen met dementie zijn de hele dag welkom in het centrum, alleen of samen met partner, familie, vrienden. Ze kunnen zelf bepalen wat ze doen: de krant lezen in de koffiehoek, informatie opzoeken in de bibliotheek, gezamenlijk eten, een lezing organiseren of bijwonen, deelnemen aan een creatieve of sportieve activiteit… terwijl anderen gewoon naar het café komen om te praten, enzovoort.
Herman Wauters van het psychogeriatrisch netwerk houdt een consult voor personen met dementie of familieleden van personen met dementie die vragen hebben. Het consult gaat door iedere maandag tussen 14 en 17 uur (uitgezonderd vakantie- en feestdagen).
 
Wie
Het centrum is een zelfstandige en onafhankelijke organisatie, gesteund door de Koning Boudewijn stichting, Alzheimerliga, en met een jaarlijkse toelage van de gemeente. De staf bestaat voorlopig alleen uit één betaalde coördinator. Op termijn kunnen vrijwilligers, personen met dementie in een vroeg stadium en hun verwanten actief deelnemen aan het uitbouwen van de activiteiten en het centrum.
 
Het inloophuis dementie is een initiatief van
 
OCMW Heist-op-den-Berg
Lokaal dienstencentrum De Pit
Psychogeriatrisch Netwerk PGN en CGGZ